A French Press-el könnyű kávét készíteni, de oda kell figyelni többek közt a mennyiségekre, az extraktációs időre, egy jó kávé elkészítéséhez a következők lépésekre van szükségünk:
Hozzávalók: kávékiöntő, evőkanál, óra, 96°C-os víz, őrlő és jó minőségű kávé
1. ha tehetjük frissen őröljük le a kávét, az őrlemény durvasága valahol a filterkávé és az áztatott kávé között legyen, használjunk világos vagy közepes pörkölésű kávét mert a sötét pörkölésű, olajos kávé nem viselkedik jól filter kávéként, kesernyés ízvilágot fogunk kapni tőle,
2. mérjük ki az általunk kívánt italmennyiséghez szükséges őrleményt, 60-70g őrleményre van szükségünk 1 liter vízhez,
3. forraljuk fel a vizet,
4. engedjünk a csapból meleg vizet a French Pressbe, miután átmelegedett, öntsük ki belőle,
5. tegyük be az őrleményt a French Pressbe,
6. öntsük a 96°C-os víz felét a kávéra,
7. keverjük el a kávét kanállal, amíg a teljes kávémennyiség el nem ázik, ez azért fontos, mert a frissen őrölt kávé „megdagad” a gáztartalma miatt, így a mennyisége többnek tűnik,
8. öntsük a 96°C-os víz másik felét a kávéra,
9. áztassuk a kávét négy percig,
10. négy perc után keverjük meg a kávé „kérgét” a felszínen, hogy az őrlemény lesüllyedjen az aljára, az evőkanállal halásszuk le a drapp színű habot a felszínről,
11. tegyük fel a „kupakot”, és nyomjuk át a kávét, ekkor elválik az őrlemény az italtól,
12. öntsük át a kávét tiszta termoszba, vagy kiöntőbe, de magából a French Pressből is felszolgálhatjuk a kávét, de figyeljünk arra, hogy ne álljon benne sokáig, űrtartalma 1000ml, anyaga rozsdamentes acél és üveg